borkóstolás
Borkóstolás és a Badacsony ízei
Örömmel látjuk vendégül a badacsonyi borok iránt érdeklődőket borkóstolóinkra is. Továbbgondolva a lehetőségeket, a témában háromféle borkóstolás programot is kínálunk. A hagyományos borbemutató mellett - gyakorló gasztronómusokként - kulináris élményekkel is csábítjuk a borok, a borkóstolás kedvelőit.
Töltsön néhány órát a Badacsony legfestőibb táján. Borkóstolás és borrendelés, igény esetén szállás lehetőség. Az első programban 6-8 féle bort, kemencében sült házi kenyeret kóstolhatnak vendégeink 3500 Ft-ért. időtartam: 2 óra.
Borkóstolás és borrendelés, igény esetén szállás lehetőség. A második programban 6-8 féle bort, kóstolhatnak a vendégek, a környékbeli őstermelőktől vásárolt és házi készítésű hidegtállal. 5500 Ft időtartam: 2-3 óra.
A harmadik programban 8-10 féle bor, helyi őstermelőktől vásárolt és házi készítésű alapanyagokból készített hidegtál és kemencés vagy bográcsban készített étel szerepel a kínálatban 7500 Ft-os áron. Időtartam 4 óra.
Bármelyik programunkhoz választható házi desszertünk 1000 Ft/fő.
Hol jelentkezhet kóstolóra?
Váli Bogi
+3630 6383321
info@valibor.hu

Váli Péter
+3630 9405232
vali.peter@valibor.hu
A borvidék
Borkóstolás és borrendelés, igény esetén szállás lehetőség a Badacsony világában A Balaton északi partján a borkészítés a római időkig vezethető vissza. A tó medrébe félszigetként beékelődő Badacsonyt már évszázadokkal ezelőtt is hazánk legszebb tájaként mutatták be írók és költők ugyanúgy, mint festőművészek. A szépséges táj története a kezdetektől összefonódott a szőlőműveléssel és a bortermeléssel. A római kor óta virágzó szőlőkultúra igazán a XVIII. századtól tette Badacsonyt ismertté. Az itteni bortermelők megérdemelten váltak kedveltté és népszerűvé. Boraik magukban hordozzák a bőséges balatoni napsütés, a sajátos mikroklíma és a bazaltos talaj adta íz- és illatvilágukat, semmi mással össze nem téveszthető jegyeket felmutatva. A borkészítés és borivás kultúrája, összekapcsolódva a Balaton közelségével és a hegyről nyíló páratlan kilátással, jelentős idegenforgalmi vonzerővel is bír. A turisztikai szereplők és a borkultúra egymást erősítő tevékenységei mára már milliós tömegeket csábítanak minden évben a Badacsony térségébe. Borkóstolás, borrendelés és szállás Badacsony szívében.
Pincénk, ahonnan a borkóstolás indul
Pincénk, a badacsonyörsi Váli birtok fő szőlőfajtái a kéknyelű (budai zöld porzóval),
az olaszrizling, a muscat otonel és a pinot noir.
Minden, a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel összefüggő tevékenység helyben
történik. A szüretelés saját kezünk munkájával - a szőlőt puttonnyal, hordókba
gyűjtve - zajlik, ezzel is megfelelve a kézműves bor elvárásainak. A reduktív és új
fahordó-érlelésű borok kizárólag palackokban kerülnek forgalmazásra.
Terület: 9 hektár
Tengerszint feletti magasság:150 m,
fekvése: deli
Keletről az Örsi-hegy, nyugatról a Gulácsi-hegy, északról a Tóti-hegy határolja és védi.
Talaj: A magas üledéktartalmú, vulkanikus lávaköveket tartalmazó Pannon homokot
1.5 méter vastag barna erdőtalaj borítja.
Látnivalók, a Badacsony élete
A birtokomról nyíló panoráma felejthetetlen élménnyel gazdagítja a hozzánk látogatókat.
A Badacsony emellett számtalan egyéb látnivalót kínál. A páratlanul gazdag növény- és állatvilág, az egyedülálló domborzati adottságok, a Balaton szépsége különleges egységgé ötvöződik. Dús választékban kínál turisztikai célpontokat is a környék: várromok, templomromok, kastélyok és kúriák, a falusi népi építészet emlékeinek garmadája látogatható végig egy kiadós sétával. A szigligeti és a csobánci várrom, a szentgyörgy-hegyi pazarul gazdag barokk Tarányi-pince és Lengyel-kápolna, a szigligeti kastély és udvarház, a gazdag népi oromdíszekkel ékes Szabó Flórián-féle pince a szigligeti Rókarántón, a szőlőhegyi kápolnák (Csobánc, Kisapáti-raposkai-hegy, Badacsonylábdi), a faragott útszéli keresztek, a templomromok (csobáncszegi, szigliget-avasi, káptalantóti-sabar-hegyi), a méltóságteljes Szegedy Róza ház a Badacsonyon, a magyar múlt megannyi becses emléke, és a védett terület látnivalója.
Ugyanígy megszemlélhetőek a közeli bazaltkúpok: a cukorsüveg formájú gulácsi-hegy, a Tóti-hegy, a Hegyesd és a szigligeti Várhegy festői kúpjai, valamint ne feledkezzünk meg a hajóutak, vitorlástúrák lehetőségéről sem!
Borkóstolás, borrendelés és szállás a Badacsony szívében!