Váli Péter: egy újabb álmom teljesült!

Váli Péter: egy újabb álmom teljesült!

Kedves Barátaink, mint már bizonyára tudjátok, idén ünnepeljük a fennállásunk negyed évszázadát. Nem volt könnyű az elmúlt 25 év, de a szeretet és a hit mindig segített átvészelni a nehéz időszakokat. A jubileumi év kapcsán az eltelt időszak legemlékezetesebb és legfontosabb mérföldköveiről Váli Péter minden hónapban mesél pár történetet, aki kérdez pedig nem más, mint lánya, Váli Luca. 

A múltkori alkalommal elmesélted annak a történetét, hogy mi alapján jött az ötlet, hogy Luca neved add az egyik borodnak, illetve hogyan lett a Pinot Noir Peti bora. Elmesélnéd a Márton és Vince bor történetét is? 

Már akkor eldöntöttem, hogy ahány gyermekem születik, mindenkinek meg lesz a saját bora. Így Marci születésével arra gondoltam, hogy a rozé kapja a Márton nevet. Ez egyrészt Márton naphoz is köthető, és már ezen az ünnepen kóstolható. Általában pinot noir, syrah és kékfrankos szőlőfajták házasításából születik meg minden évben ez a tartalmasabb és mélyebb jellegű rozé, melyet két napig tartok héjon. Már a kezdetektől az volt a célom, hogy eltérő legyen a hazai, tutti-fruttis rozék többségétől, így egy kevés hordót is kap. Kicsit a franciaországi Rhône-völgyének déli részén fekvő borvidék, a Tavel AOC eredetvédett név alatt forgalomba hozott rozékhoz hasonlít. Igaz, ott általában a cinsault és a grenache, illetve a syrah és a mourvedre szőlőfajtákból készül. A Márton rozénkban két világfajta, a pinot noir és a syrah találkozik Badacsony egyedi mikroklímájával és talajának gazdag ásványosságával, amelyben a syrah adja a finom fűszerezettséget és mélységet, a pinot noir pedig a zamatos gyümölcsösséget. Kiváló fröccsnek is, de például a bazsalikomos gyümölcslevek, friss lágy sajtok, lazacos fogások, olaszos és paradicsomos ételek, vagy pizzák kisérőjeként is tökéletes. 

És mi a helyzet Vince borával?

A Tóti-hegy déli oldalán van egy kiváló adottságú dűlőnk, és felvetődött bennem az az elhatározás, hogy nagyon jó lenne beültetni zeusz, hárslevelű és sárga muskotály fajtákkal. Így született ezeknek házasításából a Vince bor, amelyben a zeusz adja a szép savakat, a hárslevelű az eleganciát, a sárga muskotály pedig a finom fűszereket. Egy igazi sokrétű, mélyebb tónusokkal rendelkező badacsonyi bor, ami mégis könnyedségre van hangolva. Benne a borvidékre jellemző ásványosság, de mellette ott vannak a szép gyümölcsök is. A Vince név, mint köztudott, a keresztény kultúrában a  szőlőművesek, vincellérek, pincemesterek védőszentje. Azóta ezt a dűlőt mi átneveztük magunk között Vince-dűlőnek.  

Visszatekintve az elmúlt évekre, amióta forgalomba hoztad a borokat, milyen sikerekre vagy a legbüszkébb?

Mindegyikre! Azt viszont szeretném elmondani, hogy nem vagyok egy olyan típusú borász, aki folyamatosan küldi versenyekre a borokat. Ezzel együtt minden siker fontos, hiszen ez egyfajta visszaigazolása annak, hogy éppen hol tartunk fejlődésben. A számtalan elismerésből csak néhányat említve: az Országos Bio Borverseny, ahol az Ágyús-dűlős kéknyelűvel nagy aranyérmet szereztünk; a Tudományos Akadémia Bor versenyen az olaszrizlinggel elért kimagasló siker; az olaszrizling világbajnokságon (GROW) szerzett aranyérem. Szintén ilyen kimagasló eredmény a James Suckling 92 pont, amit a Tabula Rasa rajnai rizling kapott, de ha már a rajnai szóba került érdemes elmondanom, hogy ezt kétszer választották be a Top 100 magyar bor közé, akárcsak a syrah-t is. Ezek mind-mind olyan elismerések, amiknek nagyon örültem az elmúlt pár évben. A legnagyobb siker viszont az, hogy a borászatot sikerült olyan erős pillérekre alapozni, hogy a mai napig, még ezekben a nehéz időkben, amiken keresztül megy az egész ágazat, sikeresen és nyereségesen működik. Ez talán annak is köszönhető, hogy már a kezdetektől visszaforgatva a pénzt a birtok építésébe sikerült diverzifikálni a szolgáltatásainkat. Mára már 24 főre tudunk szállást biztosítani, Badacsonytomaj szívében, a Szent Imre bazalttemplommal szemben pedig  van egy vinotékánk, és ennek épületében megnyitottuk 2021-ben a Válibor Vinotéka Apartmant, ahol szintén várjuk a megpihenni vágyó vendégeinket. A bevételeink fele már a borászaton kívüli turizmusra, illetve belföldi turizmusra, valamint a helyszíni értékesítésre épül. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a több lábon állás. 

Többször is mesélted, hogy mennyire nehéz volt a 2014-es évjárat. Hogyan tudtad ezt egy viszonylag fiatal pincészetként túlélni, amely csak pár éve lépett piacra a borokkal?

Mindig pozitívan tekintettem előre. Szerencsére csak 50%-os veszteség ért minket 2014-ben, ez pedig annak köszönhető, hogy fantasztikus adottságú dűlőkkel rendelkezünk, így a rossz évjárat ellenére is tisztességes borokat tudtam csinálni. Másrészt már 2012-től működött a kis vendégházunk, nagy számban tudtunk borkostolókat tartani a birtokon, és ezek mind-mind segítettek átvészelni a nehéz pillanatokat.

Honnan a sok energia és lendület, ami téged jellemez?

Ez a szeretetből fakad, abból, amit nap, mint nap kapok tőletek. Ha az ember szeretettel veti bele magát a munkába, akkor minden sokkal könnyebb. Büszke vagyok és nagyon örülök, hogy az egész családom végig támogatott. Anyukád boldogan végzi a mindennapi feladatokat, támaszt nyújt nekem, és ti, a gyermekeim is nagy szeretettel segítetek nekem, mind a szőlőben, mind pedig a vendéglátásban. Te már elkezdted járni a saját utadat, nagy lendülettel és elképesztő szeretettel önállóan borkostolókat tartasz, akárcsak Peti is. Nagyon fontos megtanulni a munkaszeretetet, és a munka iránti alázatot. Boldog vagyok, hogy ti már megtanultátok, és tudom, hogy jó kezekbe hagyom majd a birtokot. Amikor megalapítottam a pincészetet bíztam benne, hogy hosszú időre fennmarad és hordozza azt a munkát és szeretetet, amit belefektettem. Veletek egy újabb álmom teljesült, köszönöm, hogy vagytok nekem!

Kövessétek FacebookInstagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.    

Kapcsolat