Kimagasló nemzetközi sikereket értek el a boraink

Kimagasló nemzetközi sikereket értek el a boraink

Nagy örömmel és büszkeséggel adunk arról hírt, hogy a tavalyi kimagasló hazai és nemzetközi elért sikereink után, pár napja ismét komoly elismerésben részesültek a boraink. Jancis Robinson, a világ egyik leghíresebb és legelismertebb borszakértője, A bor világatlasza könyv társszerzője, az 1953-ban alapított Master of Wine szakmai cím tulajdonosa oldalán Oliver Coleman „A magyar Balaton-vidék újjászületése” címmel írt egy átfogó cikket a balatoni borokról és a 102 kóstolt bor közül mind a négy kóstolásra beküldött tételünk kimagasló eredményt ért el: a 2022-es Ágyús-dűlő Kéknyelű, a szintén 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfora, illetve a 2021-es évjáratú Tabula Rasa és a Kéknyelű.  

Elsősorban köszönetet szeretnék mondani Toronyi Zsuzsának és mindazoknak, aki segítették megvalósulni ezt a Magyarország számára rendkívül fontos cikket, illetve megszervezni és külföldre kijuttatni kóstolásra a borokat. Büszkék vagyunk, és hatalmas eredménynek tartjuk, hogy ilyen kimagaslóan jól szerepeltek a boraink. A 20-as pontrendszerben a 2022-es Ágyús-dűlő Kéknyelű 17, a borvidék és a mi életünkben is első alkalommal elkészített, a 12 napig héjon tartott szintén 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfora bor 16,5, míg a 2021-es évjáratú Tabula Rasa és a Kéknyelű 16 pontot értek el.  Ezek a magas pontszámok nemzetközi szinten is nagyon kiemelkedőnek számítanak. Jó érzés tapasztalni, hogy azt, amit én már korábban is gondoltam ezekről a borokról, most Oliver Coleman is visszaigazolta számomra, ami egy nagyon fontos és valódi visszacsatolás. A jó hír, hogy a 2023-as évjáratú Kéknyelűnk, mely augusztusban fog debütálni a piacon szintén nagyon jóra sikeredett, és ezt a visszajelzést is alátámasztják. Bár még kicsit fiatal, elképesztő nagy bort rejt a palack. Alapanyaga az Ágyús-dűlőről, illetve az Örsi hegyről és Csobáncról származik, és egyharmad része acéltartályban készült, kétharmad része pedig Kalla, valamint Stockinger hordóban érlelődött nagyjából 8 hónapon keresztül. Krémes szerkezettel, és finom hordóhasználattal rendelkező elegáns bor lett, szép, de a 2021-es évjárathoz képest kevésbé intenzív savakkal, viszont ugyanoly komoly teltséggel és mélységgel rendelkezik. Szintén friss hír, hogy a Debreceni Borozó a 2022-es Olaszrizling borunkat Magyarország legjobb olaszrizlingjének választotta a napokban.    

Külön öröm, hogy már tavaly is hasonlóan jó eredményeket értek el a Váli Birtok borai, hiszen a Horvátországban megrendezett Olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) a pincészet 2021-es Olaszrizling válogatása világbajnok lett, illetve a világ egyik legismertebb borszakértője, az amerikai származású James Suckling két bort is kóstolt tőlünk és mindkettőt magas pontszámban részesítette. A komoly befolyással bíró borkritikus a 100-as pontrendszerben 92 pontot adott a 2021-es Tabula Rasa névre keresztelt Rajnai rizlingre, illetve 91 pontot az azonos évjáratú Kéknyelűre, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés. Ezek az eredmények mind-mind visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját, valamint megerősítenek abban a hitemben, hogy jó úton haladok. Szeretném külön megköszönni az egész csapatunk munkáját, és családomnak azt a hitet és rengeteg segítséget, ahogyan támogatják az elképzeléseimet.

Váli borok a nagyvilágban

Szintén fontos hír, hogy már elkezdtük a boraink külföldi forgalmazását, így többek között Norvégiába, Dániába, Svédországba, Franciaországba, Németországba, az Egyesült Államokba már kaphatók a tételeink. Egy ilyen komoly megjelenés a világ legismertebb és legbefolyásosabb borszakértőjének választott oldalán komoly hírértékkel bír, és erősíti a magyar bor, illetve a Váli Birtok hírnevét a nagyvilágban és boraink eladását külföldön is. Ez különösen fontos a bormarketing szempontjából, mivel sajnos Magyarország borvidékeit, így Badacsonyt is alig ismerik külföldön. Annak, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után elismerésben és ismertségben még mindig itt tartunk, bizony sok felelőse van. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy most eljött az az idő, hogy kormányzati szinten és egyéb lehetőségekkel, mint például az ilyen jellegű megjelenésekkel, minél jobban segítsük azt, hogy ismertté váljon a világpiacon a magyar bor. Bár a 19. század végén hazánk az egyik legnagyobb bortermelő volt a világon, sajnos sok esetben még mindig azt tapasztalom a külföldi utazásaim során, hogy meglepetésnek számít, hogy Magyarország termel bort. Bízom benne, hogy ez változni fog, de tudatában vagyok annak, hogy ehhez még sok komoly munka szükséges. 

Nagy öröm számomra, hogy számos badacsonyi borász kollegám is nagyon szép eredményeket ért el a boraival, különösen a kéknyelűkkel, ami jól mutatja, hogy komoly minőségi fejlődés történt az elmúlt években. Hiszünk benne, hogy az egyik jövő szőlője a kéknyelű, amiből gondos kezek alatt nemzetközi szintű borokat lehet készíteni. Úgy gondolom ezekkel az eredményekkel talán kicsit felkerültünk Európa térképére, ami egy ilyen kis családi borászat számára, mint a miénk is, hatalmas eredmény.

Hiszem, hogy a sikerünk titka maga a Badacsonyi borvidék, és a fantasztikus adottságokkal rendelkező itt található dűlőink. Mind az Örsi, mind pedig a Tóti-hegyen lévő dűlőink világszínvonalúak. Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy ezek a világ egyik legjobb dűlői, ha például Franciaországban lennénk, ezek a területek Grand Cru besorolásúak lennének. A sikerünk másik titka az organikus művelés, és nem utolsó sorban a csapat és a család, aki mindig segít és mellettem van, valamint az a szeretet, odaadás és hit, ahogyan együttes erővel műveljük a szőlőt és készítünk belőle bort.  

Kövessétek Facebook, Instagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.

Kapcsolat