Kevesebb, de kiváló minőségű szőlőt szüreteltünk idén

Mozgalmas és izgalmas időszakot tudhatunk magunk mögött. A forró és napsütéses kihívásokkal teli évjárat miatt idén kevesebb mennyiségű, de potenciálisan kiemelkedő és kiegyensúlyozott minőségű szőlőt sikerült szüretelnünk, amely annak is köszönhető, hogy az általunk már több mint 10 éve organikusan művelt területeinken a szőlő kifejezetten jobban bírja az évjáratok viszontagságait. A fárasztó munka után az ősz folyamán jól fog esni egy kis pihenés, de addig még bőven vár munka a Váli Birtokon, hiszen forrnak a borok és várjuk az első fejtéseket is.
Korai szüret, kiegyensúlyozott és kiváló szőlővel
Növényvédelmi szempontból kicsit könnyebb volt az idei év, hiszen július és augusztus folyamán szinte egyáltalán nem esett az eső, így a pára kevesebb volt. Ebből adódóan az általunk folytatott organikus működés sokkal könnyebb volt, permetezni például nagyon keveset kellett. Az év eleje sok csapadékkal indult, ami abból a szempontból szerencsés dolog, mivel a talaj feltöltődött, ezáltal víztartalékokat képezett, és ez a későbbi száraz időszakban különösen jól jött. Ennek köszönhetően a szőlő szépen átvészelte a száraz júliusi és augusztusi hónapokat, így egy kiegyensúlyozott, kiváló termést tudtunk szüretelni minden területünkről. Viszont komolyan kellett figyelnünk arra, hogy meglepően nagyon korán kellett elkezdeni a szüretet. Például egészen meglepően augusztus első napjaiban a Luca borunk muskotályos alapanyagát, illetve 10-én az első szürkebarát mennyiséget már be is hoztuk feldolgozásra a birtokra. A hónap közepén már rozéra szüreteltük a pinot noir termést, rá egy hétre pedig vörös bornak is.
Szakmailag nagy kihívások elé állította a borászokat az idei évjárat, de aki gyorsan észbe kapott, gyönyörű savakkal, teljes érett állapotban tudta leszedni a termést. A többi magyar borvidékekhez hasonlóan Badacsonyban is a megszokottól eltérően közel egy hónappal korábban kellett elkezdeni a szüretet. Ez annak is volt köszönhető, hogy az enyhe, csapadékos tavasz miatt a szőlő fejlődése sokkal dinamikusabban zajlott, és gyorsabban is véget ért. Mi szeptember 11-én a kéknyelűvel már be is fejeztük az idei szüretet, ami azért is érdekes, mert a szőlőfajta általában október vége felé érik csak be. Tehát már jóval egy hónappal előrébb tartunk idén, mint például volt ez tapasztalható az elmúlt 30-40 évben. Voltak már meleg évjáratok, mint például a 2011 és 2012, de ennyire korai levélhajtást, illetve szüretet sem én, és megkockáztatom, hogy talán mások sem tapasztaltak a borvidéken.
Az organikus művelésnek köszönhetően a szőlőink jól bírták idén is az évjárat viszontagságait
Pár napja szüreteltük a válogatott olaszrizlingünkre az alapanyagot, és bár kevesebb mennyiség lett idén, minőség szempontjából kiváló. De ez általánosan minden szőlőfajtánkra érvényes. Az olaszrizlingből már most látszik, hogy a maga 21-22 cukorfokával egy igazi tüzes, nagyágyú bor fog születni belőle. Ilyenkor a savak csökkennek, így erre fontos volt figyelni, de mi tudatosan olyan területek leszüretelését hagytuk a végére, ahol a savak jobban megmaradnak. A kilevelezéseket, védve a fürtöket a nagy meleg napsütéstől visszavettük, és szerencsére a csapattal együtt időben és kellő precizitással reagáltuk le az esetleges felmerülő gondokat. Teljes kilevelezést viszont már évek óta nem szoktunk csinálni, ettől kivételt képez a keleti és az északi oldal, ahol, ha szükséges, akkor szoktunk a célnak megfelelően ritkítani. Nagyon figyelünk a talajtakarásra, így az árnyékban kevésbé tud felforrósodni a talaj, például a mai napig gyönyörű méregzöld lombozata van a szőlőknek. Azt tapasztaljuk, és ezt mások is megerősítették, hogy az organikusan művelt szőlők lényegesen jobban bírják a forróságot, mint a konvencionálisan megművelt szőlők. Sőt, az ízük is sokkal finomabb. Szerencsére minden területünkön jól érezték magukat a szőlők, szép cukorfokkal és alapvetően jó savakkal szüreteltünk. Az idei évjáratnak köszönhetően a bogyók ízei sokkal intenzívebbek, a vörösöket pedig egészen magas színkoncentráció jellemzi. Igaz, nagyjából 15-20%-kal kevesebb termés lett idén, de az kiváló minőségű volt. Sajnos a vadkár sem kímélt minket, a syrah mennyiségének a felét a szarvasok ették meg, így idén kevesebb bort készítünk belőle. Külön köszönöm mindenkinek az egész éves, illetve a szüreti időszak alatt befektetett emberfeletti munkáját.
A Váli Birtok idén is régi és új különlegességekkel készül
Ahogyan már megszokták tőlünk idén is több különlegességgel készülünk: lesz ismét héjon tartott olaszrizling, az első, 2022-es évjárat komoly sikere után most is készül az Ágyús-dűlőről Kéknyelű Amfóra, illetve egy teljesen új habzóborral is bővül a portfoliónk, ami hárslevelű és olaszrizling házasítás lesz. Büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években elértük, hogy legalább 100 vidéki és fővárosi ismert és komoly étteremben jelen vagyunk a borainkkal. De már elkezdtük a boraink külföldi forgalmazását is, így többek között Norvégiában, Dániában, Svédországban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban már kaphatók a tételeink.
Kövessétek Facebook, Instagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.