Váli Péter: meglepetés jubileumi tételekkel készülünk

Az eltelt időszak legemlékezetesebb és legfontosabb mérföldköveiről Váli Péter minden hónapban mesél pár érdekes történetet, aki kérdez nem más, mint lánya, Váli Luca. A mostani beszélgetésből többek között arra is fény derül, hogy az idén fennállásának 25. jubileumát ünneplő pincészetünk milyen egyedi tételekkel készül ennek alkalmából. Tartsatok velünk itt és a Váli Birtok Facebook és Instagram oldalán is, hiszen számtalan meglepetéssel készülünk.
Milyen ambíciókkal alapítottad 25 éve a Váli Birtokot?
Negyedszáddal ezelőtt még nem tudtam pontosan, hogy mit hozhat a jövő, de bíztam benne, hogy ha teljes szívvel és odaadással állok neki a birtok felépítéséhez és a borkészítéshez, akkor jól alakulhatnak a dolgok. A birtok már a kezdetektől a helyi terroir tiszteletére, a természet közelségére és a hiteles borkészítésre épült, én pedig a lehetőségeimhez mérve mindig nagyon jó borokat szeretettem volna készíteni. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy csak palackos borok kerüljenek ki a kezeim közül. Természetesen folyamatosan tanultam az évek leforgása alatt, de a cél mindig változatlan volt: különlegeset alkotni és mindig a tökéletességre törekedni. A terméskorlátozás a minőség szempontjából nagyon fontos tényező volt már a kezdetektől, akárcsak az, hogy ne használjak a szőlőre és környezetre káros anyagokat. Az ilyen elvek akkoriban nem voltak annyira jellemzőek a környéken. Borkészítés szempontjából a saját hibáimból tanultam, de visszagondolva ez szükséges volt. Ezek nélkül úgy gondolom, most nem tartanék ott, ahol tartok. Amit el lehetett követni ahhoz, hogy jobb legyen a bor, azt mindig megtettem. A borkészítés olyan, mint a főzés: rengeteg részletből tevődik össze, sokat nem is ismer az ember, hanem menet közben tanul meg. 25 év után még mindig van mit tanulni. Egy biztos: a jó eredményekhez idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. Szerencsére az évek leforgása alatt egyre jobban kialakult az a stílus, amit a boraimmal szeretnék képviselni, mára pedig ezeket precízen meg is tudom jeleníteni. Öröm tapasztalni, hogy ezt mind a vevőink, mind pedig a szakma is értékeli.
Ha néhány olyan fontos dolgot kellene kiemelni az elmúlt 25 évből, ami valamiért különleges és emlékezetes volt neked, mik lennének ezek?
A 2000-ben való alapítást, az ebben az évben történt alapok letételét és az első ház építését mindenképpen ide sorolnám. Nagyon kevesen tudják, de a szőlőterületeink akáccal és vaddal voltak benőve, még út sem volt. Sok helyen másfél méteres gödrök álltak az úton, csak gyalog lehetett mindent megközelíteni. Nagyon sok munkánk és energiánk van abban, hogy ma ilyen gyönyörű lett mindent. A 2002 szintén egy fontos pont a Váli Birtok történetében, ekkor készült el a ház, így már kényelmesen tudtunk lenni. De az első borok 2007-ben forgalomba hozatala is emlékezetes pillanat. A 2005-ös és 2006-os borok már olyan minőségűek voltak, hogy nemcsak szerintem, hanem a barátaink szerint is magasan megütötték azt a szintet, hogy érdemes legyen forgalomba hozni. Így végül arra a döntésre jutottam, hogy piacra lépek velük. Az olaszrizling, illetve a Luca bora voltak az első tételek, amit később a budai zöld és a kéknyelű követett. A következő fordulópont 2012-ben volt, amikor elkészült az első vendégházunk, így már nyolc főre tudtunk szállást is biztosítani a birtokon. Ez egy teljesen új dimenziót nyitott a történetünkbe, hiszen ezzel a törzsvendégkörünk elkezdett kialakulni. A 2016-os év szintén fontos számunkra, ekkor új területekkel is bővültünk, elértük a közel hat hektárt, a Tóti-hegyen lévő szőlő pedig már termékenyre fordult. Ebben az évben megnyílt a fogadónk is, ami a vendéglátásnak ad otthont, és újabb két szobával bővült a szálláshely a birtokon. Ez egy komoly forgalmat biztosított számunkra, ami megalapozta a növekedést is. Végül két új fontos év: a 2018-ban megnyílt Vincellérház, illetve a Badacsonytomaj szívében, a Szent Imre bazalttemplommal szemben a saját vinotékánk, valamint ennek épületében 2021-ben megnyitott a Válibor Vinotéka Apartman, ahol szintén várjuk a pihenni vágyó vendégeinket.
Talán sokan kíváncsian várják, hogy készül-e esetleg idén jubileumi bor. Megosztanál ezzel kapcsolatban pár információt?
Természetesen készül, de ez egyelőre legyen még meglepetés mindenki számára. A várható megjelenése ősszel lesz, és mindenképpen szeretnék a legfontosabb partnereink számára eljuttatni belőle. De majd mindenki számára is elérhető lesz a webshopunkban. A megjelenésével kapcsolatban majd szeretnék egy külön rendezvényt szervezni Budapesten, és akár itt nálunk a birtokon is, amelynek keretében bemutatnám ezt a különleges bort.
Ha már a különlegesség szóba került, szintén van egy nagy újdonság a pincészet életében…
Így van, egy nagyon különleges és egyedülálló 2018-as pezsgőt készítettem budai zöld fajtából, ami szintén ezt a jubileumi évet hivatott ünnepelni. A hagyományos eljárással készített pezsgő napokon belül a piacra kerül és mindenki számára elérhető lesz. Nagyon egyedi, hiszen a budai zöldet kimondottan pezsgőre szüreteltük, és azóta érleltük, majd idén tavasszal degorzsáltuk. Tudomásom szerint budai zöld fajtából ennyi évig seprőn tartva még nem készült tradicionális eljárással pezsgő sem Magyarországon, sem máshol a világban. Elképesztően izgalmas, összetett, komplex és krémes szerkezetű pezsgő, finom toast-os jegyekkel, amely a komoly érlelés ellenére mégis a budai zöld fajta frissességét hordozza magában. Üde, jól iható, hosszú és kellemes lencsengésű pezsgő, amely más pezsgőkkel ellentétben megőrizte könnyedségét. Már izgatottan várjuk, hogy bemutassuk mindenkinek.
Kövessétek Facebook, Instagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.