Váli Péter: Badacsony különleges hely

Mint sokan tudjátok, idén ünnepeljük fennállásunk 25 éves jubileumát. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a jubileumi évben a Bor és Piac „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” idei versenyén a közönségszavazásos fordulóban a Váli Birtok bekerült a három legszebb kisbirtok közé. Nagy köszönet mindazoknak, akik szavazatukkal segítettek bennünket idáig eljutni. A történet viszont még nem ért véget, hiszen az év folyamán egy szakmai zsűri dönt majd arról, hogy ki nyeri el végül a “Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” címet. A jubileumi év kapcsán mint már megszoktátok Váli Péter minden hónapban mesél pár történetet, így a júniusi hónapban is aki kérdez nem más, mint lánya, Váli Luca.
Szerinted mi az, amit a hozzánk látogató vendégek a legjobban értékelnek?
Magyarországon nagyon kevés az olyan vendéglátóhely, ami mint például Olaszországban, Szlovéniában vagy Franciaországban az agroturizmusra épül. Itthon kevesen is hirdetik így magukat. Véleményem szerint és a vendégeink visszajelzései alapján is nyugodtan mondhatom, hogy hiteles képviselői vagyunk ennek az ágazatnak. És hogy mit jelent pontosan az agroturizmus? – többek között azt, hogy hiteles képet ad egy adott régiónak a népi hagyományairól, vendéglátásáról és az eredeti hangulatáról. Azaz nem akar igazából turistás lenni, hanem olyan érzés kelt, mintha belecsöppennél egy igazi badacsonyi család hangulatába, a hétköznapjaiba. Mindezt olyan szolgáltatásokkal kiegészítve, amit a család készít magának. Pontosan ezt csináljuk mi is és gyönyörű, autentikus környezetben szolgáljuk fel a vendégeink számára. Anya, ha az ideje engedi készíti a sajtokat, vagy a környékbeli gazdáktól vásárolja, én pedig a bort, a szalámit, sonkát, vagy egyéb húskészítményeket. Szintén mi csináljuk a bodzaszörpöt, a lekvárokat, füstöljük a húsokat, majd a saját kemencénkben sütjük ebédre vagy vacsorára. A zöldségek és gyümölcsök szintén a kertünkből kerülnek az asztalra. Egy tengeri agroturizmus a tengerből szerzi be a halakat, mi pedig igyekszünk a Balatonból, és ezeket szolgáljuk fel. A szállásunk a szőlő kellős közepén helyezkedik el, és ennek olyan egyedi és különleges hangulata van, ami véleményem szerint párját ritkítja Magyarországon, de még a világon is. Nem a wellnessről, szaunáról szól a nálunk eltöltött idő, hanem belecsöppenve egy igazi régi világba, a nagybetűs kikapcsolódásról. Mennyivel szebb és jobb egy ilyen nyugalmas vidéki helyen eltölteni néhány napot, mint a város zajában lenni! Nálunk a luxus maga a jó levegő, gyönyörű táj, a kiváló bor és finom falatok. Szerintem ez az igazi élet, a badacsonyi dolce vita!
Hogy van mindenre időd?
Szokták kérdezni ezt a vendégeink is, és ilyenkor mindig az a válaszom, hogy aki tiszta szívből szereti amit csinál, az nem munkaként éli meg a mindennapokot. Igaz, akárcsak anya, vagy most már ti is, én is rengeteget dolgozom, és való igaz, néha el is fáradok. De ez egy másfajta, jól eső fáradtság. Aki nem nyomkodja folyamatosan a telefonját, nincs függő szokása, nem a közösségi médiákban tölti az ideje nagyrészét, annak mindenre van ideje. Nekem például Badacsonyban nincs is televízióm. Így marad időm olyan alkotó feladatoknak a megtervezésére, amit szeretnék megcsinálni. Badacsony különleges hely, ha kiülök egy pohár bor mellé a kertbe, nézem a gyönyörű tájat, hallgatom a csendben a madarak csicsergését, egy óra is elég ahhoz, hogy teljesen kipihenjem magam. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia!
Mi az a mozgatórugó, ami a mai napig motivál?
Leginkább a bennem lévő alkotóerő. Van bennem egy olyan büszkeség, és ezt bennetek is, a gyerekeimben is látom, hogy ha valamit csinálunk, akkor annak a végeredménye mindig nagyon jó kell hogy legyen. Ez a szemléletmód, ez a fajta versenyszellem már gyerekként is meghatározta az életemet, így bármibe belekezdtem csak az első hely volt elfogadható. Közepesnek lenni nem egy szerencsés helyzet. A saját lehetőségeimhez megfelelően mindig a legjobbat akarom adni, a legtöbbet szeretném kihozni mindenből. És büszke vagyok, hogy ez a szemlélet titeket, a gyermekeimet is jellemez. A másik mozgatórugó az a gondolkodás, amiről az előbb is meséltem: nem munkának fogom fel amit csinálok, hanem egy végeláthatatlan hobbinak, így elfáradni sem tudok benne. Mindenkinek mást jelent a boldogság, nekem pedig ez, illetve az, hogy szinte megállás nélkül azon fáradozom, hogy hogyan tudom a legjobbat adni.
Ha csak egy dűlőt kellene kiemelni azok közül, amelyekről készíted a borokat, melyik lenne az és miért?
Egyértelműen az Ágyús-dűlő, mely az egész Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú dűlője. Ha Franciaországban lenne akkor grand cru besorolásról beszélnénk. A tokaji Király-dűlőhöz hasonló színtű Ágyúst régen Semillon-tetőnek hívták, mert közel 100 évvel ezelőtt ezzel a szőlőfajtával volt betelepítve. A Tóti-hegy déli oldalán 250 méter magasan található 1 hektáros vulkánikus területet több mint 10 éve vettem meg Az akkor bianca szőlőfajtával betelepített területre kéknyelűt, illetve beporzásra budai zöldet telepítettem. Bár sokan óva intettek ettől, mivel azt gondolták, hogy száraz lesz a szőlőfajtának a terület, az innen származó kéknyelűvel elért számtalan elismerés mégis engem igazolt. Csak néhány olyan sikert említve, amelyet az elmúlt időkben az innen készült borokkal elértünk: a 2017-es Magnum Kéknyelűt tavaly a legjobb kéknyelűvé választották a Badacsonyi borversenyen; idén a 2021-es Magnum Kéknyelű lett a legjobb kéknyelű az Istvándy Gergely által szervezett Kéknyelű ízlelőn; a 2019-es Ágyús Kéknyelű országos legjobb bio bor lett; a 2021-es Kéknyelű Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális fehér bora kategóriát megnyerte, így ezeken a rendezvényeken a kéknyelű képviselte a pincészetünket. Ezek mind-mind olyan büszkeségek, melyek megmutatják, hogy az Ágyús-dűlő elképesztően egyedi és különleges terület.
Minden beszélgetésünk alkalmával visszaidézel egy különleges emléket az elmúlt 25 évből. Most melyikre esett a választás?
Mivel eljutottunk arra a pontra, hogy egyre több borkóstolót szerveztünk a birtokon, pontosabban azon a helyen, ahol most is lakunk a 46 szám alatt, szükségesnek éreztük kibővíteni a Váli Birtokot. Alattunk volt egy nagyon elhanyagolt terület egy beomlott tetejű házzal, és úgy gondoltuk, hogy ha lehetséges, ezt jó lenne megvennünk. Egyik nagy vágyam volt ez, és sok tárgyalás után, két éven keresztül legalább vagy hat tulajdonost járva, szerencsére 2014-2015-ben sikerült megszerezni a területet. Ezzel különválasztottuk a vendéglátást a saját otthonunktól, és így akár késő estéig is tudjuk fogadni a vendégeinket. A munkálatokkal 2016 nyarára már készek voltunk, építettünk 2 szobát is, ezáltal a fogadóval egy nagyobb terület áll most rendelkezésünkre, ahol kényelmesen akár 30-50 vendég is elfér. Nagy áttörés volt ez a borászatunk életében, hiszen a lenti részen télen-nyáron, a hét szinte minden napján csütörtöktől vasárnapig, de egyedi megrendelés alapján akár a többi napon is, tudjuk fogadni a vendégeket.
Kövessétek Facebook, Instagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.