Hamarosan debütálnak a friss 2023-as boraink, a Luca és a Budai Zöld

Hamarosan debütálnak a friss 2023-as boraink, a Luca és a Budai Zöld

Végre itt a tavasz és vele együtt a jó idő, virágokba borulnak a fák, és ahogy világosodnak a reggelek és hosszabbodnak a napok, úgy ébredezik és kap új erőre téli álmából a természet.  A komor és hideg tél után a jól eső napsugarak, a madárcsicsergés és a tavaszillat megtölti vidámsággal és pozitív energiával a lelkünket. Ilyenkor jól tud esni egy könnyedségre hangolt finom és izgalmas friss bor is. Örömmel tudatjuk önökkel, hogy már palackba került és hamarosan a kínálatunkban elérhető lesz a nagy népszerűségnek örvendő két Váli Birtok borunk új 2023-as évjárata: a Luca és a Budai Zöld, melyek jól illenek a tavaszi hangulathoz. 

Ahogy a tavasz virágozni kezd és általa újjászületik a természet, úgy időről időre mi is szívesen térünk át a frissítő, könnyedebb szerkezetű borokra, melyek akár önmagukban, akár az évszakhoz passzoló ételek mellé is tökéletes választást nyújtanak. Nem titok: a Badacsonyörsön gyönyörű környezetben lévő birtokunkon, ahol akár 24 fő számára tudunk szállást is biztosítani, ugyanolyan nagy szeretettel és szenvedéllyel szeretünk a vendégeink számára is jobbnál-jobb ételeket készíteni, mint saját magunknak. És hogy az élmény teljes legyen, ezekhez a nagy gondosággal készített organikus borainkat kínáljuk. Hiszen a bor ott esik a legjobban, ahol születik. Ahogyan Hamvas Béla írta egyik legismertebb és legkedveltebb, A bor filozófia című könyvében: „Minden bor társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”

Napokon belül már elérhetőek lesznek a friss 2023-as boraink, a Luca és a Budai Zöld

Nagyjából 3 hete kerültek lepalackozásra a már évek óta nagy népszerűségnek örvendő friss boraink, a Luca ás a Budai Zöld, a címkéjük is hamarosan elkészül, így a legnagyobb örömünkre közel 2 héten belül már a piacra kerülnek. A 2023-as évjárat számunkra egy kimagasló évjárat volt, és ez a borainkban is visszaköszön. A Luca és a Budai Zöld is szép savakkal és teltebb ízekkel rendelkező borok, melyek szépen kifejezik azt a stílust, amelyet a friss borainknál mi már a kezdetektől megfogalmaztunk, és ez egybecseng a nemzetközi trendekkel is: nem túl parfümösek, kifejezőek és természetes ízhatásúak, de ezek mellett mégis frissek, gyümölcsösek, alacsony kéntartalmúak, valamint hűen visszatükrözik a terroir jegyeit.  

Váli Birtok Luca 2023, a könnyedségre hangolt tavaszi-nyári bor

Luca borunk - mely az elsőszülött gyermekem, a kislányom nevét hordozza - a szőlő kíméletes feldolgozása után acéltartályban erjedt és érlelődött, majd került palackozásra. A reduktív technológiának köszönhetően szépen megőrizte letisztult és kifejezetten könnyed karakterét. Az üde, zamatos, kellemes, nem túl parfümös, gyümölcsökben szépen visszafogott illatáért a muscat lunel (sárgamuskotály), illetve a muscat ottonel (ottonel muskotály) felel, melyek a házasítás gerincét alkotják egyenlő arányban, 40-40%-ban. A házasítás további részét pedig a budai zöld fűszerezi. A muscat lunel egyes források szerint a Kárpát-medencében az egyik legrégebben jelenlévő fajta, amelyet már a rómaiak idejében is termesztettek. A hazánkban közel 860 hektáron elterjedt fajta mindenhol a világon, így a Badacsonyi borvidéken is jól érzi magát, és igazán egyedi borokat lehet készíteni belőle. A Luca 2023-as évjáratú borunkban a fajta a finom muskotályos illatok mellett komolyabb testet is kölcsönöz a borban. A Franciaországból, a Loire völgyéből származó muscat ottonel, mely nagy valószínűséggel a chasselas és a muscat d’Eisenstdt kereszteződéseként jött létre, vulkanikus talajon nagyon ígéretes borokat ad, de kifejezett aromatikája miatt előszeretettel kerül házasításba is, mint esetünkben a Luca borunknál. A budai zöld leginkább a természetes savakat és a testet kölcsönözi a bornak. A három szőlőfajta házasításaként létrejött, könnyedségre hangolt Luca borunk egy nagyon kellemes, összetett, illatos, nem túl parfümös, izgalmas tavaszi-nyári bor. Az elmúlt években komoly sikereket értünk el vele és minden alkalommal gyorsan elfogyott. Idén is 5000 palackot készítettünk belőle, amelynek forgalmazását a megszokott módon most is a tavaszra időzítettük. Aki nagy rajongója a bornak, legyen résen, mert általában nyár végére már nem marad belőle.

Váli Birtok Budai Zöld 2023, a friss és üde igazi fröccsbor

A Luca borunkhoz hasonlóan a Budai Zöld tételünkkel is évről-évre komoly hazai és nemzetközi sikereket érünk el. A kíméletes feldolgozás után annak érdekében, hogy megőrizzük a bor frissességét és üdeségét, az alapanyag szintén acéltartályban erjedt és érlelődött. Az idei évjáratban is egy kellemes savakkal rendelkező reduktív bor került a palackba, ami szép egyensúlyt alkot a természetes maradékcukorral. Izgalmas zöldalmás, citrusos, lime-os karakterű bor, amelyet mind illatában mind pedig ízjegyeiben a szőlőgyümölcsre emlékeztető jegyek egészítik finoman ki. Nagy népszerűségnek örvendő elegáns bor, ami önmagában, de fröccsnek is kiváló. Ékes bizonyitéka ennek, hogy néhány éve a Katolikus Rádió megválasztotta Magyarország legjobb fröccsborának. Gyakran én is így fogyasztom, hiszen a budai zöld fajtánál véleményem szerint nincs jobb fröccsnek való bor. Tökéletesen kifejezi mindazt, amitől szeretjük ezt a hungarikumot: a citrusos, limonádés és friss hatástól a jó savakon át egészen a kellemes ásványosságig minden benne van.

Keressétek újdonságainkat a webshopunkban

Mindkét bor, a Luca és a Budai Zöld is hamarosan rendelhető lesz a Váli Birtok webshopján, de aki ellátogat hozzánk már most is megkóstolhatja és megvásárolhatja. Aktualitásként a James Suckling 92 pontos, és Top 100 Magyar Bor között szereplő 2021-es Tabula Rasa rajnai rizlingünket a 2022-es évjárat váltja, mely az elődjéhez hasonlóan szintén nagyon szép bor. Pár napon belül pedig érkezik a 2022-es évjáratú dűlőszelektált borunk, az Ágyús Kéknyelű, illetve a webshopunkban és a birtokunkon is olyan ritkaságokat lehet majd megvásárolni, amire eddig még soha nem volt példa a Váli Birtok életében. Érdemes lesz figyelni a Facebook oldalunkat, ahol hamarosan bővebben beszámolunk erről a különleges dologról is.

Kövessétek Facebook, Instagram és TikTok oldalainkat, ahol a sok érdekesség mellett mindig naprakész információkat találtok a Váli Birtokról.

Kapcsolat