Borigo: Hat autentikus hely a Balaton-felvidéken

Borigo: Hat autentikus hely a Balaton-felvidéken

Van egy hely, ami nyárról nyárra egyre jobban pezseg az élettől, egy térség, amely az évnek erre a pár hónapjára a vidéki élet fővárosává alakul. A Balaton északi partján egyre több a látogató és ez nem véletlen: a térség számos felfedezésre váró helyet és kikapcsolódási lehetőséget rejt magában, és ezen helyek száma évről évre exponenciálisan nő. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy ennek a pezsgő három hónapnak egy részét ezen a környéken tölthetjük, akkor mindenképpen érdemes a következő hat helyet felkeresnünk.

Búzalelke Pékség - Kisapáti

Autentikus, a hely szelleméhez és önmagához minden körülmények között ragaszkodó. 

Aki ismeri Kovács Beát, a Kisapátiban működő Búzalelke Pékség vezetőjét, tudja, hogy ezek a jelzők helytállóak rá és arra, amit képvisel. Bea nemcsak süt, hanem első számú feladatának tekinti, hogy hozzá tegyen a Szent György-hegy életéhez.

Valamilyen láthatatlan erő, vagy talán maga a Szent György-hegy hívta magához Beát néhány évvel ezelőtt. Olyan egyértelmű volt ez a hívás, hogy eredeti foglalkozását és Budapestet is hátrahagyta, hogy szőlővel és borral foglalkozzon. Idővel világossá vált számára az is, hogy a borok mellé a kóstolókon jól esne néhány falat friss, ropogós héjú kenyér.

Rengeteg tanulást és gyakorlatot kíván egy jó, kovásszal készült tészta elkészítése. Bea autodidakta módon sajátította el a mesterség alapjait és ma már szívesen adja tovább a tudást a hozzá érkezőknek. Sok kísérletezés kellett neki ahhoz, hogy begyakorolja és rutinosan tudja - ahogy ő mondja - menedzselni a kovászt, díszíteni a kenyereket, kombinálni az ízeket, és kidolgozni minden apró részletet. Mára már megkerülhetetlen név a Búzalelke: ismerni kell a kenyereit és kötelező nála sorban állni a káptalantóti Liliomkert Piacon vagy a pékségénél Kisapáti főutcáján.

Ahogy látjuk, nemcsak a piac és a Szent György-hegy lábánál található kis falu, hanem az egész északi part megszerette Bea kenyereit. A helyi borbárokban, éttermekben, a Szent György-hegyen a Gilvesy Pincészetnél, a Bencze Birtokon vagy a PAP Wines konyháján nagy valószínűséggel a Búzalelke Pékségből származó finomságokkal találkozunk a tapasok, krémek vagy egy-egy tál jó leves mellé. 
 

Gilvesy Pincészet - Szent György-hegy

Egy jó hazai pincészettől manapság szinte elvárás, hogy a borkóstolokat tartson, emellett pedig éttermet, sőt akár szállást is üzemeltessen. De miért kéne ennek feltétlenül így lennie? Ha a környéken ezek mind megtalálhatóak, akkor csak egy dologra vágyunk a termelőtől: kiváló borra. A Hegymagason található Gilvesy Pincészetnél pedig nemzetközi színvonalú borokat kóstolhatunk.

A Szent György-hegy egy vadregényes, erőt sugárzó vidék, mely már messziről csalogatja az arra utazót. Ez a hegy a finom falatok és a jó borok társaságában egy tökéletes piknik helyszíne, a Lengyel-kápolna melletti fa árnyékában megpihenve pedig örökre elvarázsol minket ez a táj. 

Innen mintegy 150 méterre található a Gilvesy Pincészet. A birtok csak előzetes bejelentkezés alapján fogad vendégeket kóstolóra, a borászatnál található vinotéka viszont a borrajongók kihagyhatatlan állomása.

Az elegáns és organikus fehérborok kedvelői itt megtalálják számításaikat: a Gilvesy Rajnai Rizling egy finomra hangolt vulkanikus bor, emellett a Sauvignon Blanc is egy mesterien elkészített tétel. A birtok dűlőszelektált borai - Tarányi, Váradi és Mogyorós -  pedig mind egyedi, letisztult lenyomatai a Szent György-hegynek.
 

Éliás Birtok - Badacsony

A Badacsony hegy egy olyan ikonikus hely, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Éliás Csaba, az Éliás Birtok alapítója is így volt vele. A pincészet építkezése 2017 végén indult el, az első bora is a 2017-es évjárat eredménye.

Nagy öröm, amikor valami újat tudunk felfedezni, az pedig még izgalmasabb, amikor belelátunk egy épülő borászat életébe. Éliás Csaba barátként kalauzol el minden megfáradt túrázót a szőlőjében, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A birtok épülete és a kertje folyamatosan fejlődik és várhatóan sok felejthetetlen kóstolónak ad majd otthont.

A borászat első tétele Badacsony névre hallgat, mely egy kitűnő Olaszrizlinget takar - nem véletlenül. A pincészet célja, hogy tételei a legkiemelkedőbb kortárs borokat adják a hagyományos badacsonyi fajtákból: az olaszrizling és a szürkebarát szőlőkből. A szürkebarátra a Napról napra nevű bor adja meg a választ, de a Tavasz, Nyár, a Fent a hegyen és A kő marad névre keresztelt tételek is mind a Badacsony hegyről mesélnek, hiszen minden egyes szőlőjük fent található a hegyen, így téve teljessé a pincészet filozófiáját.

Most még csak borvásárlásra van lehetőség, de hamarosan kóstolóknak is otthont ad majd a terasz és az épület, ősztől pedig várhatóan vendégszobákat is lehet foglalni. 
 

Váli Birtok - Badacsonyörs

Amikor a helyi termelők finomságait keressük, akkor azt várjuk el, hogy a helyi étteremben ezek kerüljenek az asztalunkra. A Váli Birtok ezt pontosan jól tudja és ez az egyik ok,  amivel minden betérő vendéget lenyűgöz.

A badacsonyörsi szőlők között található pincészet egy külön világ. Organikusan művelt szőlők, friss alapanyagok a kertből, házi és környékbeli sajtok, sonkák, szalámik várják az ide betérőket.

És egy gyönyörű kert,  melyben garantáltan otthon érezhetjük magunkat.

Váli Péter lépésről lépésre építette a birtokot, ami mára már huszonöt főt tud elszállásolni egész évben, a kertben pedig az esti szalonnasütéshez a fa és a gyújtós is bekészítve várja a vendégeket. A gyönyörű környezetet és a finom ételeket a borok teszik teljessé. A Váli Pincészet borait egyébként nem csak a birtokon kóstolhatjuk, budapesti top éttermekben és külföldön is egyre több helyen kaphatóak.

A látogatásunk előtt érdemes üzenetet írni a pincészetnek, akik mindig kedvesen tájékoztatnak arról, hogy éppen milyen szezonális fogásokkal várják vendégeiket, így amikor megérkezünk, már személyreszabott borkóstolóval és ételekkel fogadnak.
 

Vánkos - Badacsonyörs

Ha valaki robogott már a balatoni úton Zánka felől Badacsony irányába, valószínűleg felkapta a fejét a Vánkos Panzió előtt. Nemcsak az épület különleges atmoszférája, hanem titokzatossága is elkapja a tekintetet. Táblák és hivalkodó fények helyett szürkés spaletták, kovácsoltvas ágas-bogas korlát és terméskő falak fémjelzik az épületet.

A Vánkos 2017 nyarán nyitott meg hat egyedi stílusban kialakított szobával. Elsődleges missziójuk a különleges reggeli frissen sütött pitékkel, quiche-sel, kuglófokkal és frittataval. Amikor csak lehet, helyi alapanyaggal dolgoznak, hiszen a térség ontja magából a kézműves termékeket: kenyeret, sajtot, kolbászt, sonkát, lekvárokat. A reggeli mellett a kávé is nagy hangsúlyt kap: a reggeli mellé változó ültetvényekről származó világospörkölésű filterkávét kortyolhatunk, melyek különböző ízvilággal rendelkeznek - akárcsak a borok esetében, itt is különböző terroir jegyeket fedezhetünk fel.

A szállás és vendéglátás mellett az idén nyílt bisztró-kávézóban a térség borászaival karöltve eseményeket is terveznek a badacsonyörsi közösség számára. Fontosnak tartják az összefogást és a társadalmi felelősségvállalást, különösen ökológiai szempontból: a bisztró nyitásánál fontos szempont volt a hulladék csökkentése, nem használnak pet palackot, elvitel esetén pedig újrahasználható elviteles poharakat, szívószálat és ételhordót ajánlanak. A jövőbeli terveik között szerepel egy saját kis konyhakert és komposztáló kialakítása is. 

A bisztróban nem csak hosszú és hiánypótló helyi reggelik, világos és olasz pörkölésű magas minőségű kávékínálat várja a betérőket, de helyi borok és egy szűk, de annál különlegesebb rövidital sortiment is. Az ebéd- és vacsora kínálatban is visszaköszön a hely filozófiája: helyi alapanyagokból egyszerű, de finom ételeket kínálnak, minden nap leves ajánlattal, salátával, lecsóval és tapasokkal kerülnek a badacsonyi borok mellé az asztalra. Azok számára pedig, akik nem szeretnek sokat időzni, frissen sütött szendvicseket és smoothie-kat ajánlanak.
 

Káli Kövek - Köveskál

Idén tíz éves a Káli Kövek borászat, ami még egy okot ad arra, hogy idén semmiképpen se hagyjuk ki a listánkról ezt a birtokot. Köveskál önmagában is egy olyan település, ahová mindig jó visszatérni. A falu központjában található Káli Kövek pincészet évről évre újdonságokat kínál: órákon át kóstolhatjuk a borokat és élvezhetjük a vidék varázsát, de akár csak egy palack borért is megéri beugrani.

Szabó Gyula, a birtok alapítója, borásza és lelke, aki nélkül valószínűleg sok jó borral lenne szegényebb a környék. Minden évjáratban mással kísérletezik és pont ezért szeretjük. Ez adja borainak jellegzetésségét, melyekben a Káli-medence sajátos ásványossága és a szőlőfajták eltérő karakterjegyei mellett Gyula szenvedélye is visszaköszön.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy repül az idő, hogy idén már egy évtizede élvezhetjük a Káli Kövek borait. Az ünnepi alkalom pedig egy külön bort is érdemel: a TEN névre keresztelt karakteres fehérbor az alkalomhoz illően tíz éves érlelt hordós tételek házasításából született, de a kerek évfordulóról egy elegáns és kevésbé illatos Frizzante-val is megemlékezik a Káli Kövek.

A cikk 2019. júliusában a Borigo magazin oldalán jelent meg.

Kapcsolat