Borigo: A Váli Birtok és a balatoni panoráma

Borigo: A Váli Birtok és a balatoni panoráma

A Balaton az a szó, amely sokunk szívét pozitív élményekkel tölti meg. Ha a környéken járunk, úgy gondolunk rá, mint egy másik univerzumra, ahol télen minden csöndes, nyáron viszont egymást érik a strandon a törölközők, a vizet vitorlások díszítik, a környékbeli borok pedig egyre finomabbak. Megnéztük és megkóstoltuk, hol tart most a Váli birtok ezen a hungarikumnak számító vidéken.

Őszintén sajnálom azokat a hazai borászokat, akiknek nincs olyan panorámájuk, mint sokaknak a Balatonon. A pincészet életét is alapvetően meghatározza a badacsonyörsi adottságok által nyújtott környezet.

Bár a gyönyörű vidék már önmagában is magas minőséget követel, de nem ez az egyetlen oka, hogy Váli Péter kiváló borokat készít ezen a tájon. A pincészet tételei stílusosak, karakteresek és kifinomultak.

A választék a könnyű fehértől a vörösig terjed, és minőségük még az erős balatoni mezőnyben is kiugrónak számít.

Tudom, hogy minden a perspektíván múlik. A Luca Bora vagy a Budai Zöld egyedi ízvilágával külön kategória a könnyű fehéreken belül. Felesleges őket például egy új-zélandi sauvignon blanc-nal összehasonlítani - két különböző világ, nem rosszabb vagy jobb, hanem más.

Nem utasítok el egy jól elkészített balatoni rosét valamelyik nagy borászattól sem, de üdítő, amikor egy borász végre valami újat tud mutatni ebben a műfajban. A pincészet roséja és szürkebarátja is tartalmas, élettel teli a kategóriában. Fröccsbornak egyik sem ideális választás, túl karakteresek.

Inspiráló azt érezni, hogy az északi és a déli part termőterületein és pincéiben nagy változás zajlott le az utóbbi tíz évben. Mindig boldogan térek vissza ezért egy-egy birtokra. Váli Péter is a folyamatos kísérletezők közé tartozik - korábbi évjáratai ennek a kísérletezésnek a bizonyítékai. 

A pincészet szakmailag talán most érkezett mérföldkőhöz. Termőterületeiket organikusan művelik, és az évek során stílusuk sokat csiszolódott, amíg elérték a mai letisztult karaktert.

Ahogy az alapborok, úgy a komolyabb tételek is sajátos hangvételűek, egyszerre fejezik ki a badacsonyi jelleget, a vulkanikus terroirt és a helyi fajtát. A 2017-es kéknyelű például kategóriájában kifejezetten alulértékelt.

A közeli köveskáli gasztrofalu mellett a Váli birtok is autentikus kulináris sziget. Hiányolnám is, ha a pinot noir mellé nem ehetnék egy jót ebben a családias környezetben. Nagyra értékelem azokat a helyeket, ahol ismerősként köszöntenek.

A prések, kemencék, na meg persze az épületeket körbevevő szőlőskert tökéletes egységet alkotnak.

Kóstolómat a pincészet izgalmas syrah-jával zártam. Jó látni, hogy egyre több olyan borászat van a Balatonon, akik hiteles és fenntartható vállalkozást építenek. A Váli birtok is ilyen.

A cikk a Borigo magazin weboldalán jelent meg 2019-ben.

Kapcsolat